Svi članci objavljeni prije 17.12.2013. godine su arhivirani, mogući su problemi prilikom učitavanja multimedijalnih sadržaja.

Pismo čitatelja
Smoluća: Badnjak i oranica na zgarištu
Nedjelja, Januar 13, 2013 u 22:03

Posljednji dan gregorijanske 2012. godine zaputili smo se put Smoluće: srpskog sela u ptiresknom pejzažu između općina Lukavac, Gračanica i Srebrenik. Krajolik koji malo koga ostavlja ravnodušnim vijekovima je naseljavalo srpsko stannovništvo, koje se i u vrijeme "bratstva i jedinstva" izdvajalo od okoline po pričama o dobrosusjedskim odnsima, vjerskoj i svakoj drugoj toleranciji.

Piše: Edin DELIĆ

Smoluća je sa svih strana okružena muslimanskim selima, a u samom srcu ovog sela na brežuljku nalazi se muslimanski zaseok Agići u kome su međususjedski odnosi lokalnog stanovništva bili takvi da se vrlinom smatralo sve dobro što učinite susjedu, a veoma neljudski i sramotno dovesti ga na bilo koji način u nepovoljan položaj.

Ratne 1992. godine Smoluću pogađa nesreća u kojoj dolazi do potpunog iseljenja staovništva. Donja i Gornja Smoluća su prije rata imale dvije osnvne škole, redovnu autobusku liniju, a danas ostaci viševjekovnog života ljudi na ovom prostoru djeluju sablasno. Razrušene kuće, zapuštena dvorišta, ostaci stambenih objekata i zarasle staze malo koga će ostaviti ravnodušnim.

Ljubitelji prirode iz okolnih mjesta često se zapute u Smoluću upravo zbog prirodnih ljepota. Šume i proplanci u Smolućoj su i dalje lijepi kao prije, ali napuštena zgarišta nas vraćaju u život i neupitno šalju poruku da u ovom društvu mnogo toga još uvijek nije na svom mjestu i da imamo mnogo raditi kako bi stvorili uslove prognanicima da se vrate na svoja ognjišta. A Smolućani to planiraju!

Iako se niko ne vraća, zemlja se ne prodaje i sve češće vidimo bivše komšije kako dolaze u posjetu “dolinama svog djetinjstva”.

Kada smo se u nedeljno jutro pred Novu 2013. gregorijansku godinu zaputili u šetnju smolućkim brdima, nismo ni slutili koliko će sreće izazvati prizor koji smo zatekli u jednom dvorištu. Izdaleka se vidi oranica: friško preorana njiva. Na samom rubu domaćini su pročistili izvor i pripremili se da mogu koristiti vodu. A na temeljnoj ploči koja je ostala od srušene kuće postavili su okićeni badnjak. Hrastovo drvce ukrašeno sa željama da godina bude sretna i posađena pšenica da godina bude rodna nasred srušene kuće govore o željama i planovima domaćina: spremaju se kući.

Dobro nam došli dragi komšije. Neka vam ova i svaka godina bude zdrava i rodna. Vratite se jer prirodna ljepota Smoluće će zasijati punim sjajem tek kada se u ovo lijepo selo vrate njegovi stanovnici. Srećna Nova godina svim našim pravoslavnim komšijama. Srećna bila i nama koji smo slavlje okončali prije dvije sedmice. Svima će nam biti draža i sretnija ako ovo bude godina u kojoj će krenuti povratak u Smoluću.

Badnjak i oranica u Smolućoj su poklon kome se nismo nadali.  Hvala ti nepoznati domaćine za tračak radosti i sreće koju smo osjetili jutros. U Smoluću ćemo navraćati ove godine češće u nadi da ćemo sresti domaćina na svom ognjištu i u plodnoj njivi.

Sigurni smo da će općinska vlast u Lukavcu, ali  i građani prihvatiti obavezu da se nađu pri ruci svojim komšijama povratnicima onako kako smo se jedni drugima nalazili pri ruci vijekovima…

Srećna Nova pravoslavna!

Lukavac-x

VEZANE VIJESTI

Autor: Lukavac-x (kontakt: redakcija@lukavac-x.ba)

  • Smolucanin

    Clanak je dobar samo su poruke na nekim drugim portalima takve da ne stvaraju ni najmanju nadu da ce jos neko postaviti badnjak na svom zgaristu.Toliko je zgarista napravljeno da je jasna poruka poslata jos davnih 90-tih a to je.Sve cemo vam zatrti da se ne vratite.Niste dobro dosli na svoje i nemojte se vracati porucuju nasa “braca” koja su nas istjerala sa nasih ognjista.Da apsurd bude veci nas proglasavaju agresorom uprkos cinjenici da smo branili svoje ognjiste.Sta reci???Nek vam je bog na pomoci.Hvala na ustupljenom prostoru.

Web stranica je optimizirana isključivo za Google Chrome preglednik.
Kontakt

Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Naziv firme/udruženja

Vaša Poruka

×